Virtualna izolacija 2. dio

Kratki zaborav na brige

Da barem sad imamo čarobni štapić koji će izbrisati sve ružno. Ili čarobnu kantu hladne vode koja će nas probuditi iz noćne more. Duha iz svjetiljke koji ispunjava želje. Ili barem zlatnu ribicu…Možda bi čak dobro došla i ona spravica iz filma „Men in Black“ kojom se briše pamćenje. Ali nemamo. Sami smo, svatko dovoljno hrabar i odgovoran da izdrži ovu situaciju. I izaći ćemo iz nje bolji, naučit ćemo cijeniti ono što smo do sada možda uzimali zdravo za gotovo i trudit ćemo svijet učiniti ljepšim mjestom. I sve će opet biti dobro.

Samo se čuvajte i iskoristite ovo vrijeme za sve one stvari za koje nikad inače nemate vremena. A u moru sivih vijesti, mi ćemo se potruditi za vas smišljati ideje za plovidbu ružičastim valovima. Ako barem i na trenutak zaboravite na brige, bit će to dobar trenutak!

Virtualne slušaonice i koncerti

Možda se mlađim generacijama već sad čini nemogućim, ali prije pametnih telefona, fotografiralo se foto-aparatima.

 

Fotografiju si mogao vidjeti tek nakon razvijanja filma u lokalnom foto studiju. Fotkali su se najčešće samo važniji događaji – rođendani, proslave, izleti i  putovanja i to na foto filmu od samo 24 ili 36 „šansi“. Zato se namještao uvježbani foto-smiješak, išlo na frizuru, mamilo djecu slatkišima u zamjenu za 5 minuta mirnog poziranja…da bi nakon razvijanja obično saznali kako je fotkaispala mutna, glavni lik na njoj žmiri, a sporedni likovi imaju izraze lica za puknuti od smijeha.

 

No  najvažnije je da je trenutak uhvaćen, zabilježen i zapamćen. Upravo oni najsmješniji nerijetko su postali najdraže uspomene.

Već je odavno poznato da glazba ima veliku ulogu u terapiji, da može dosta toga reći o nečijoj osobnosti i načinu na koji netko živi i da ju ljudi koriste u najrazličitije svrhe. Kažu da je glazba u najranijoj doba služila kao sredstvo magije i koristili su se njome kako bi utjecala na bolju žetvu, uspješniji lov, sretniji brak i sl. Često je bila praćena plesom i dio vjerskih ceremonija. Zatim je služila kako bi potakla domoljubne osjećaje i borbeni duh. A na kraju smo joj dali i zasluženu ulogu zabavljača. Zato, ako vam u ovim trenucima izolacije nedostaju ritam, basevi i užarena atmosfera koncerata, podijelit ćemo s vama nekoliko linkova koji će vam ih vratiti (u nazivu se nalaze linkovi na stranice):

 • BILLBOARD stranica prava je riznica ažurnih informacija vezanih uz virtualne glazbene nastupe popularnih izvođača, njihove glazbene aktivnosti na društvenim mrežama i show programe
 • #glazbomprotivpanike inicijativa je naših glazbenika na Instagramu koju je pokrenuo Massimo s ciljem da slušanjem glazbe pomogne svima da se osjećaju bolje
 • GLAMOUR portal složio je popis stranih izvođača koje možete slušati uživo iz udobnosti svojih domova
 • HGU YouTubeSessions je video edukativni materijal s ciljem popularizacije glazbe i glazbenika koji vam otkivaju svoje glazbene tajne

Virtualne čitaonice

Jedna od pozitivnih stvari u svemu ovom sigurno je vrijeme koje smo dobili da pročitamo knjige koje već dugo želimo i listamo priče i slikovnice s djecom. Ako vam čitanja nikad nije dosta, evo i nekih linkova koji pomažu u tome (u nazivu se nalaze linkovi na stranice):

 • Mrle čita priče za laku noć svake srijede u 19:00 sati. Sigurno smo da će svi lakše zaspati uz originalne priče kišnog razdraganca Damira Martinovića Mrleta iz popularne grupe LET3
 • Mali čitači svaki vas dan vode u svijet omiljenih slikovnice na jednostavan i djeci blizak način
 • Čitajmo zajedno priče i slikovnice također je vrlo simpatična Facebook stranica i pravi izvor ideja i prijedloga za čitanje i slušanje priča
 • Čitaj mi stranica ima veliki broj prekrasnih priča za djecu koje vam čitaju knjižničari i knjižničarke
 • Članovima Knjižnica grada Zagreba dostupna je posudba e-knjige putem Zaki Book aplikacije. Detaljnije upute možete potražiti na mrežnim stranicama Knjižnica grada Zagreba. Trenutno je dostupno više od 600 naslova e-knjige za posudbu.
 • Virtualna čitaonica novina Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek nudi mogućnost čitanja elektroničkih inačica tuzemnih i inozemnih novina nudeći “svijet na dlanu”.

Virtualne igraonice - za one koji pršte od energije, vaše klince

Djeci je najteže biti zatvorenima u stanu ili kući. Odsječeni od parkova, škole i prijatelja, jednostavno moraju vaš prostor pretvoriti u svoja igrališta. Jer njihova mašta ne može i ne smije predugo odmarati. Ona stalno traži zabavu i akciju i treba ju samo malo usmjeriti pa da nastanu prave kreativne čarolije (u nazivu se nalaze linkovi na stranice):

 • Mašta je supermoć Teatar Tirena odlučio je pomoći klincima da razigraju maštu raznim kreativnim zadacima i dramskim igrama koje mogu raditi sami ili s roditeljima.  Jer kako kažu „Ponekad je dovoljno samo par minuta da se svijet okrene naglavačke! Mašta je jedina supermoć dostupna SVIMA!”
 • 30-dnevni LEGO izazov – ovo je ideja za izradu kalendara za klince koji sadrži po jedan LEGO zadatak za ispuniti za svaki dan. Vi slobodno kreirajte svoj kalendar, a da klincima bude još napetije, neka pozovu i svoje prijatelje u izazov i jedni drugima fotkaju i pošalju svoje lego kreacije na kraju svakog dana
 • Captain Fantastic – tvrtka za dječje zabave na svojoj Facebook stranica svakodnevno objavljuje lude aktivnosti od magije, preko vježbanja do igre i učenja. Vrijedi baciti oko, zar ne?
 • U lutkarsko s kauča – udobno se smjestite i uronite u čarobni svijet kazališta – prijedlog je Gradskog kazališta lutaka Rijeka koje za djecu svaki petak prikazuje svoje lutkarske predstave. A nakon predstave, neka naprave i oni svoju predstavu za vas, a vi im pomognite u izradi lutaka
 • Laboratorij zabave – osmislio je niz kreativnih aktivnosti za istraživanje, osmišljavanje i izradu
 • I NASA ima web stranicu za djecu zaljubljenike u svemir s pregršt igrica i aktivnosti.

Virtualni posjet zabavnim parkovima

A kad se zaželite adrenalinskih aktivnosti, zamračite sobu, udobno se smjestite s klincima pred najveći ekran, čvrsto se primite za ruke i upustite se u neku od ludih vožnji koje su za vas pripremili zabavni parkovi diljem svijeta, pa i Disneyland (u nazivu se nalaze linkovi na stranice):

 • SoCal Attractions 360 – YouTube stranica koja nudi doživljaj najboljih vožnji u mnogobrojnim zabavnim parkovima, pa tako i najbolje Disney vožnje
 • The PointsGuy – je blog s velikom ponudom upravo najboljih virtualnih atrakcija iz Disneyland parkova cijelog svijeta

Ma ima ih stvarno puno, samo guglajte i uživajte! Uz malo mašte, bit će to nezaboravno putovanje.

Virtualni zaron pod more

S obzirom da nam se bezbrižno ljetovanje iz ove snježno-virusne perspektive ne čini tako blizu, možda će tu udaljenost umanjiti virtualni posjet nekom od velikih svjetskih akvarija (u nazivu se nalaze linkovi na stranice):

Virtualne Street Art - Grafiti šetnje

Poželite li upoznati neke od svjetskih gradova kroz njegove tajne, urbanu kulturu i uličnu umjetnost, postoji stranica čak i za to. Google Art Project Street Art nudi vam vođene ture koje istražuju svijet iza umjetnosti ulica svjetskih metropola poput Buenos Airesa, Bogote, New Yorka, Granade i mnogih drugih. Zvuči dosta zanimljivo!

Virtualna moda

I za kraj desert za mame koji mogu podijeliti na maštoviti način sa svojim malenima kasnije. Jer čak i za modu ne morate biti uskraćeni. Poželite li posjetiti neki fashion show, stranica Fashion Week Online ima virtualne modne poslastice za vas. Možda nakon toga možete napraviti i svoju vlastitu modnu reviju kod kuće. Zaposlite i klince, ušminkajte se, dopustite im da probaju vaše stvari, fotkajte se, smijte i zabavite. A bit će to dobra prilika i za generalku ormara – usput ćete isprobati odjeću i izdvojiti onu koja vam više ne odgovara za poklon nekom kome je potrebnija ili reciklažu.

Prepustite se dječjoj mašti

Naravno da svijet koji vas čeka iza ekrana nije ni do koljena osjećajima i doživljajima pravog svijeta. Ali ni mi trenutno nismo daleko od života iz nekog filmskog scenarija. Zato treba prihvatiti situaciju u kojoj smo se našli na najbolji mogući način, prigrliti svaki trenutak u kojem smo skupa s najmilijima i zdravi i uživati što nam kreativnosti nikad ne može ponestati. Dovoljno je da samo kratko prepustimo kormilo života svojim klincima, prepustimo se i dopustimo da nam oni pokažu kako nam nikad ne može biti dosadno. Pogotovo ako uz to još ide neki laptop ili tablet 😉

 

Fotkajte i najluđe izolacijske trenutke kako bi ih nakon toga objedinili i sačuvali unutar naših unikatnih foto albuma, za dokaz svojim unucima – kako je to izgledalo davne 2020. godine u vrijeme korone, potresa i snijega u ožujku 😉