Što o Danu žena možda niste znali

Jeste li znali da srce žene kuca brže od srca muškaraca?

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena, istraženo je i otkriveno niz zanimljivih podataka o razlici između žena i muškaraca. Htjeli smo s vama podijeliti neke od njih.

 

Unatoč boljem imunitetu žena (kojeg kažu duguju dvostrukom X kromosomu ključnom za dodatnu snagu ženskog imuno sustava), na svijetu ipak živi manje žena nego muškaraca. Iako ih je manje, životni vijek žena u prosjeku je šest godina dulji od životnog vijeka muškaraca. Možda to ima neku tajnu vezu s činjenicom da žene svaki dan izgovore do tri puta više riječi od muškaraca.

Tajni saveznik muškaraca

Žene u prosjeku plaču od 30 do 64 puta u godini, a muškarci od 6 do 17 puta. U tome je muškarcima saveznik višak testosterona.

 

Žene i više trepću nego muškarci – otprilike 19 puta u minuti, dok muškarci svega 11 puta. Razlog je ovaj put viši nivo estrogena kod žena.

 

Žene na jeziku imaju više okusnih pupoljaka i intenzivniji osjet mirisa nego muškarci. Smatra se da je to evolucijski povezano s potrebom majki za zaštitom potomstva.

 

Žene češće dobivaju akne i bore zbog kože koja je osjetljivija na vanjske podražaje od kože muškaraca. Za to ponovo mogu zahvaliti testosteronu koji kožu muškaraca čini debljom i otpornijom.

Boja trule višnje stvarno postoji! Ili ipak ne?

Žene su “žilavije” od rođenja i možda čak i bolje u preživljavanju. Ali se i daleko brže napiju od muškaraca.

 

Dokazano je da žene mogu razlikovati više boja od muškaraca (otuda problemi s prihvaćanjem muškaraca da postoji boja trule višnje) i da se čak i odijevamo različitim redoslijedom (žene većinom prvo obuku košulju ili majicu, a muškarci čarape i traperice).

 

Zanimljiv je i podatak da žene u prosjeku potroše jednu godinu svog života razmišljajući o tome što će odjenuti.

Kažu i da zijevamo drugačije – dok žena usta najčešće prekriva dlanom, muškarac to češće radi šakom.

 

Za razliku od žene, muškarcima je lakše otkriti od kuda neki zvuk dolazi, a ženama čuti zvukove visoke frekvencije.

 

Dokazano je da žene imaju jači periferni vid (što ih čini opreznijim vozačima) i bolje vide na blizu, dok su muškarci dalekovidniji, ali slabije uočavaju stvari. Muškarci se bolje snalaze u prostoru i imaju bolji „noćni“ vid.

Ratnici i zaštitnice

Na testovima inteligencije, istraženo je da žene prosječno ostvaruju tri posto bolji rezultat od muškaraca, no manje su sklone riskirati što muškarcima daje prednost vezano uz ambiciju i posao. Ipaki, više žena završi fakultet nego muškaraca.

 

Također, lakše obavljaju više stvari odjednom, dok se muškarci koncentriraju isključivo na jednu stvar. Žene su u mogućnosti zapamtiti više detalja, dok se muškarci trude upamtiti ono što smatraju jako bitnim.

 

Žene komuniciraju neizravno, muškarci razmišljaju analitično. Razlog zašto se često ne razumijemo leži i u tome što žene primarno teže komunikaciji licem u lice i oči u oči, dok muškarac upravo taj način povezuje sa sukobom i konfrontacijom.

Kako je „nastao“ Međunarodni Dan žena

Sve nas ove razlike nadopunjuju i čine naš život zanimljivijim, izazovnijim i ljepšim mjestom. No jedan nas datum uvijek posebno potakne i na razmišljanja o stvarnom odnosu i položaju žena i muškaraca danas u svijetu. Težimo jednakosti i ravnopravnosti, no da li je stvarno i postižemo?

 

Godinom važnom za obilježavanje 8. ožujka kao Dana žena smatra se 1908., kada se u njujorškom maršu okupilo više od 15.000 žena u prosvjedu borbe za svoja prava: kraće radne sate, bolje plaće i pravo glasa. Protesti koji su do tog dana doveli započeli su još 8. ožujka 1857. godine kada su se tekstilne radnice pobunile zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća.

 

Zatim je 1910. g., na prijedlog njemačke socijalistice Clare Zetkinna prvoj međunarodnoj ženskoj konferenciji održanoj u Kopenhagenu, odlučeno i službeno prihvaćeno kako će se 8. ožujak obilježavati kao Međunarodni Dan žena.

Što o Danu žena možda niste znali

Ujedinjeni narodi su prvi put javno priznali Dan žena 1975. godine i upravo je ova godina bila proglašena godinom žena. Novi Zeland je prvi u povijesti dao ženama puno pravo glasa (1893. g.), Hrvatska je to učinila 1945., Švicarska tek 1971., Ujedinjeni Arapski Emirati kasne 2006., a Saudijska Arabija 2011. godine kada je Međunarodni dan žena proslavio svoj stoti rođendan.

 

Tada je i poznata pjevačica Annie Lenox vodila marš preko najpoznatijeg londonskog mosta s ciljem podizanja svijesti o nužnosti davanja podrške ženama diljem svijeta. Najutjecajnijom ženom svih vremena prema izboru časopisa “Time” smatra se američka feministica i borac za ženska prava Jane Addams.

Ljubičasta boja službena je boja Dana žena (prema informacijama stranice IWD – International Women’s Daily). Upravo je ova boja smatrana simbolom pravednosti i dostojanstva, te je nekad kombinirana sa zelenom – simbolom nade. Od cvijeća, Italija je kao simbol Dana žena odabrala mimoze, u Ukrajini su to ruže i tulipani, a kod nas se osim ruža, poklanjaju i karanfili.

 

Svake se godine za Međunarodni dan žena odabire i veže posebna tematika. #EachforEqual naziv je ovogodišnje kampanje koja želi prenijeti poruku da svijet jednakosti donosi svima dobro i da svatko od nas igra ulogu u nužnoj promjeni.

Hrabro prema snovima

Dan žena je međunarodni rođendan postignuća žena kojim iskazujemo poštovanje svim ženama. Predstavlja povijesnu borbu žena za svoje jednako pravo na obrazovanje, status u društvu, pravo glasa, pravo na samostalan odabir, pravo na ravnopravno prihvaćanje i uvažavanje, kao i poziv na aktivno promicanje poboljšanja položaja žena u svim područjima života.

 

Zato zagrlite 8. ožujka mamu, baku, kćer, tetu, prijateljicu, kolegicu, učiteljicu… Budite joj oslonac i podrška. Ohrabrite ju da nezaustavljivo ostvaruje svoje želje i snove i ponosno kroči svojim putem glave visoko podignute gore.

Photos: Pixabay