Najkreativniji Uskrs do sada

Evo nas uskoro na Uskršnjim praznicima. Možda prisilnim, ali ako taj sitan detalj zanemarimo, dobili smo slobodno vrijeme za kreiranje jedinstvenog Uskrsa na svoj način – unutar 4 zida i s onim što imamo kod kuće. I nećemo se predati jer dok god smo zdravi, imamo sve što nam treba. Zapravo imamo najveće blago na svijetu.

Zahvalni na svemu što imamo

A većina uz sebe ima i najveće maštoljupce na svijetu. Male kreativce koji pršte idejama i energijom. Za njih je Uskrs još jedna velika prilika da stvaraju, da se vesele i da sa svojim obiteljima kreiraju uspomene koje će pamtiti cijeli život. Jer viruse ćemo zaboraviti, ali vrijeme koje smo proveli skupa ostat će u nama, napunit će naše albume fotografijama i naša srca ispuniti toplinom i srećom.

 

Zato se već sada možete baciti na pripreme i kreativne zadatke. Zaposlite im male ručice, zabavite male glavice, umorite male nožice i razigrajte maštu. I nemojte se i vi zaboraviti uprljati bojama, zalijepiti ljepilom i zabijeliti brašnom. I vi zaslužujete malo igre i sanjarenja!

 

Pripremili smo za vas super zabavne uskršnje projekte koje možete izraditi s djecom – i to od stvari koje sigurno imate kod kuće. A da vas malo uvedemo u uskršnje raspoloženje, prvo malo neobičnih informacija koje o Uskrsu i uskršnjim običajima možda niste znali.

Neobični uskršnji običaji

  • U srednjem vijeku nakon uskršnje mise, svećenik bi jedno tvrdo kuhano jaje dobacio dječaku iz zbora koji ga je zatim trebao baciti sljedećem i tako u krug. Pobjednik bi bio onaj u čijim bi se rukama našlo jaje kada kazaljke dotaknu 12 sati
  • U Hauxu u Francuskoj, na svaki Uskršnji ponedjeljak građani donose jaja na glavni trg gdje se u ogromnoj tavi sprema ukusan omlet od tisuća i tisuća jaja. Barem je do sada bilo tako…
  • U Dubrovniku, prema starom običaju, djevojke zaručnicima poklanjaju tucet jaja koje simboliziraju ljubav, sreću i blagostanje u braku, a budućoj se svekrvi nastoje dodvoriti izradom pletenice od tijesta
  • U Poljskoj se glava kuće nipošto ne bi smio miješati u pripremu uskršnjeg kruha jer bi mu mogli otpasti ili posjediti brkovi
  • Mađari na Uskrsni ponedjeljak žene polijevaju kantama vode jer vjeruju kako im to donosi plodnost i kako bi im ostale čiste i svježe cijelu iduću godinu
  • U Norveškoj se na Uskrs rješavaju krimi misterije. Na TV-u se prikazuju detektivski filmovi, časopisi objavljuju kriminalističke priče, a čak i kartoni mlijeka imaju zagonetke o neriješenim ubojstvima
  • A u Kolumbiji na primjer, za tradicionalnu uskršnju večeru pripremaju se egzotični specijaliteti od mesa iguane, kornjače ili kajmana.

Hm… Nekako su nam draži šunkica, jaja i mladi luk.

Kreativne uskršnje dekoracije

Kažu da 76% ljudi čokoladnom zečiću prvo pojede uši, njih 5% odgrize prvo noge, a samo 4% prvo pojede rep.

 

Možda je sad pravo vrijeme za ideje kako izraditi najslađeg uskršnjeg zeca:

Kažu i da je najveće čokoladno jaje napravljeno 2011. godine u Italiji i da je bilo visoko 10m i težilo 7 tona.

 

Stiže i par neobičnih ideja za ukrašavanje pisanica:

Kako oživiti dosadan karton od jaja

Jeste li znali da najveća jaja nesu nojevi (veličine oko 15 cm), a najmanja kolibrići (veličine oko 1 cm). Najteža su jaja kiwija s Novog Zelanda težine oko pola kilograma. Zabilježeno je da je najveće kokošje jaje dugo 23, a široko 11 cm, snijela kokica Henriett.

 

A svjetski dan jaja obilježava se drugog petka u listopadu. Do te fešte, evo nekoliko ideje kako na vrlo maštovit način iskoristiti kartone od jaja:

Ideje za recepte koji mame osmijehe

Nakon što se umorite od kreativnih zadataka, odmor za dušu nude oni slatki kulinarski izazovi u društvu malenih.

 

Njima je boravak u kuhinji s vama prava pustolovina koja redovito završava neredom, ali i najzvonkijim smijehom koji postoji. Zato ovaj put nemojte mariti za nered i uživajte u izradi smiješnih kolača, slasnih kremastih pilića ili simpatičnih muffina:

I kao šećer na kraju…

I za sam kraj, tri kreativna bombončića. Vrlo jednostavna i kao stvorena za malene ručice s velikim idejama:

Ako ne možete vani, sakrijte im pisanice ili jajčeka koja ste sami izradili po kući ili stanu noć uoči Uskrsa. Maleni će se sigurno s velikim guštom odmah ujutro baciti u uskršnju potragu. A za nagradu ih počastite kolačima koji su sami ispekli. Budite ponosni na njih i uživajte ovaj Uskrs u svakom trenutku koji ste proveli skupa.

Fotkajte se, smijte se, kuhajte, reckajte, lijepite, bojite, brašnite, pjevajte, plešite i punite svoja srca sretnim uspomenama.  Kad ih skupite dovoljno za jedan book, javite se nama da ih spremimo na sigurno 😉 – u samo vašu foto knjigu koju ćete zauvijek čuvati. I odmah krenite na skupljanje materijala za novu 🙂 Jer nekad su baš oni mali trenuci sve što nam treba za puno zadovoljstva.