08 tra.

Kućna izolacija 3. dio – najkreativniji Uskrs do sada

Najkreativniji Uskrs do sada

Evo nas uskoro na Uskršnjim praznicima. Možda prisilnim, ali ako taj sitan detalj zanemarimo, dobili smo slobodno vrijeme za kreiranje jedinstvenog Uskrsa na svoj način – unutar 4 zida i s onim što imamo kod kuće. I nećemo se predati jer dok god smo zdravi, imamo sve što nam treba. Zapravo imamo najveće blago na svijetu.

Zahvalni na svemu što imamo

A većina uz sebe ima i najveće maštoljupce na svijetu. Male kreativce koji pršte idejama i energijom. Za njih je Uskrs još jedna velika prilika da stvaraju, da se vesele i da sa svojim obiteljima kreiraju uspomene koje će pamtiti cijeli život. Jer viruse ćemo zaboraviti, ali vrijeme koje smo proveli skupa ostat će u nama, napunit će naše albume fotografijama i naša srca ispuniti toplinom i srećom.

 

Zato se već sada možete baciti na pripreme i kreativne zadatke. Zaposlite im male ručice, zabavite male glavice, umorite male nožice i razigrajte maštu. I nemojte se i vi zaboraviti uprljati bojama, zalijepiti ljepilom i zabijeliti brašnom. I vi zaslužujete malo igre i sanjarenja!

 

Pripremili smo za vas super zabavne uskršnje projekte koje možete izraditi s djecom – i to od stvari koje sigurno imate kod kuće. A da vas malo uvedemo u uskršnje raspoloženje, prvo malo neobičnih informacija koje o Uskrsu i uskršnjim običajima možda niste znali.

Neobični uskršnji običaji

  • U srednjem vijeku nakon uskršnje mise, svećenik bi jedno tvrdo kuhano jaje dobacio dječaku iz zbora koji ga je zatim trebao baciti sljedećem i tako u krug. Pobjednik bi bio onaj u čijim bi se rukama našlo jaje kada kazaljke dotaknu 12 sati
  • U Hauxu u Francuskoj, na svaki Uskršnji ponedjeljak građani donose jaja na glavni trg gdje se u ogromnoj tavi sprema ukusan omlet od tisuća i tisuća jaja. Barem je do sada bilo tako…
  • U Dubrovniku, prema starom običaju, djevojke zaručnicima poklanjaju tucet jaja koje simboliziraju ljubav, sreću i blagostanje u braku, a budućoj se svekrvi nastoje dodvoriti izradom pletenice od tijesta
  • U Poljskoj se glava kuće nipošto ne bi smio miješati u pripremu uskršnjeg kruha jer bi mu mogli otpasti ili posjediti brkovi
  • Mađari na Uskrsni ponedjeljak žene polijevaju kantama vode jer vjeruju kako im to donosi plodnost i kako bi im ostale čiste i svježe cijelu iduću godinu
  • U Norveškoj se na Uskrs rješavaju krimi misterije. Na TV-u se prikazuju detektivski filmovi, časopisi objavljuju kriminalističke priče, a čak i kartoni mlijeka imaju zagonetke o neriješenim ubojstvima
  • A u Kolumbiji na primjer, za tradicionalnu uskršnju večeru pripremaju se egzotični specijaliteti od mesa iguane, kornjače ili kajmana.

Hm… Nekako su nam draži šunkica, jaja i mladi luk.

Kreativne uskršnje dekoracije

Kažu da 76% ljudi čokoladnom zečiću prvo pojede uši, njih 5% odgrize prvo noge, a samo 4% prvo pojede rep.

 

Možda je sad pravo vrijeme za ideje kako izraditi najslađeg uskršnjeg zeca:

Kažu i da je najveće čokoladno jaje napravljeno 2011. godine u Italiji i da je bilo visoko 10m i težilo 7 tona.

 

Stiže i par neobičnih ideja za ukrašavanje pisanica:

Kako oživiti dosadan karton od jaja

Jeste li znali da najveća jaja nesu nojevi (veličine oko 15 cm), a najmanja kolibrići (veličine oko 1 cm). Najteža su jaja kiwija s Novog Zelanda težine oko pola kilograma. Zabilježeno je da je najveće kokošje jaje dugo 23, a široko 11 cm, snijela kokica Henriett.

 

A svjetski dan jaja obilježava se drugog petka u listopadu. Do te fešte, evo nekoliko ideje kako na vrlo maštovit način iskoristiti kartone od jaja:

Ideje za recepte koji mame osmijehe

Nakon što se umorite od kreativnih zadataka, odmor za dušu nude oni slatki kulinarski izazovi u društvu malenih.

 

Njima je boravak u kuhinji s vama prava pustolovina koja redovito završava neredom, ali i najzvonkijim smijehom koji postoji. Zato ovaj put nemojte mariti za nered i uživajte u izradi smiješnih kolača, slasnih kremastih pilića ili simpatičnih muffina:

I kao šećer na kraju…

I za sam kraj, tri kreativna bombončića. Vrlo jednostavna i kao stvorena za malene ručice s velikim idejama:

Ako ne možete vani, sakrijte im pisanice ili jajčeka koja ste sami izradili po kući ili stanu noć uoči Uskrsa. Maleni će se sigurno s velikim guštom odmah ujutro baciti u uskršnju potragu. A za nagradu ih počastite kolačima koji su sami ispekli. Budite ponosni na njih i uživajte ovaj Uskrs u svakom trenutku koji ste proveli skupa.

Fotkajte se, smijte se, kuhajte, reckajte, lijepite, bojite, brašnite, pjevajte, plešite i punite svoja srca sretnim uspomenama.  Kad ih skupite dovoljno za jedan book, javite se nama da ih spremimo na sigurno 😉 – u samo vašu foto knjigu koju ćete zauvijek čuvati. I odmah krenite na skupljanje materijala za novu 🙂 Jer nekad su baš oni mali trenuci sve što nam treba za puno zadovoljstva.