Saznaj Razne Cool Rođendanske Tradicije

Imate li svoju rođendansku tradiciju? Neki običaj kojeg volite ponavljati svaki rođendan i posebno mu se veselite? Neku slatku malu stvar koju ste sami osmislili i koja vaš rođendan čini posebnim? Ako nemate, možda nije loše da ju započnete. Tradicije vesele i velike i male.

poklon za rodendan
Photo: Pexels

Svijet je prepun neobičnih rođendanskih običaja

U nama dalekoj Kini, rođendanske godine se broje drugačije nego kod nas. Tamo čim se dijete rodi ima jednu godinu, a na svoj prvi rođendan zapravo slavi svoj drugi rođendan. Tada mu se priprema slavlje i slično kao u Japanu, već se odlučuje o djetetovoj karijeri. Dijete okruže raznim predmetima, a onaj koji dijete prvi uzme u ručice, čini se određuje čime će se mališan baviti kad odraste. Osim toga, u Kini se umjesto tortom za rođendan, časte dugačkim rezancima chang shou mian čija dužina simbolizira dugovječnost i važno ih je za sreću što opreznije „usrkati“ prije nego se pregrizu.

poklon za rodendan 1
Photo: Pexels

Zaboraviti datum nečijeg rođendana u Vijetnamu je gotovo nemoguće i to jednostavno zato što Vijetnamci ne slave svoje rođendane pojedinačno, već svi skupa za Novu godinu ili Tet.

U Venezueli će vam lice najčešće završiti u torti što je gesta dobrih želja, sreće i ljubavi koje se slavljeniku/ci žele u nadolazećoj godini. A u Kanadi će vam za rođendan podmazati nos maslacem. Prijatelji i rodbina slavljenike vrebaju iz zasjede, a onda ih iznenada „napadnu“ maslacem. Podmazivanjem nosa tjera se loša sreća tako da se ovom običaju najbolje prepustiti ako vas slavlje roćkasa zapadne u Kanadi.

Na Jamajci i nekim dijelovima Kariba, čak i u Brazilu, slavlje rođendana može postati vrlo musavo. Nerijetko će vas prvo politi vodom kad to najmanje očekujete, a zatim vas posuti brašnom. I to velikim količinama brašna. U najboljoj namjeri, naravno. Za rođendansku sreću 😉!

poklon za rodendan 2
Photo: Pexels

Za meksičke pinjate već svi znaju. Šarene i vesele papirnate figure jarkih boja, prepune slatkiša vise na konopcu, a slavljeniku/ci pripada čast da ih s povezom na očima oslobodi udarcima palicom.

Još jedna meksička tradicija uključuje proslavu quinceañere tj. velikih 15 godina koje su u Meksiku prekretnica za djevojčice i svojevrsni simbol prelaska u punoljetnost. Proslava 15.-og rođendana za djevojku znači veliku zabavu, svjetlucavu haljinu, puno plesa i delicija i pretpostavljamo priličan trošak za roditelje?! Ali izgleda da što se mora, nije teško.

A što je s europskim rođendanima

Jedna od možda najčudnijih rođendanskih tradicija odvija se u Švicarskoj. Tamo rođendanski klaunovi imaju posve drugačiju ulogu i nismo sigurni sviđa li nam se. Švicarci iz Luzerna za svoju djecu iznajmljuju klauna koji nipošto ne smije izgledati simpatično. Draži su im oni pomalo zastrašujućeg izgleda koji prate njihovo dijete i plaše ga malim smicalicama čak i nekoliko dana prije rođendana. A onda se na sam dan rođendana pojavljuju kako bi djetetu tortu razmazali po licu. Koliko god čudno zvučalo, čak se i ovo radi iz čiste želje da im dijete prati sreća u rođendanskoj godini. Hm?!?

poklon za rodendan 3
Photo: Pexels

Kod Mađara i Talijana, slavljenike se za rođendan vuče za ušne resice i to već od rođenja. Odrasli to rade kako bi pokazali da su sretni što se dijete rodilo i poželjeli mu dug i sretan život. A kako dijete raste, za svaki ga se rođendan vuče za uho onoliko puta koliko godina navršava.

Primjena rođendanske fizičke nelagode nije strana ni Ircima i Britancima. Tamo neobična slavljenička tradicija uključuje okretanje djeteta naopako kako bi mu se nježno udarilo glavom o pod onoliko puta koliko godina slavi. To moraju „trpiti“ do svog 21. rođendana, kada se u Irskoj postaje punoljetan i dobiva „ključ od kuće“ – simboličan znak da si sad dovoljno zreo i možeš dolaziti kući i odlaziti od kuće kada želiš.

Slatke i manje slatke rođendanske delicije

Mališani Australije i Novog Zelanda, za svoj prvi rođendan uživaju u „vilinskom kruhu“ umjesto torti. Kriške su to kruha namazane maslacem i ukrašene šarenim šećernim mrvicama. Koji jednogodišnjak bi tome odolio?

U Danskoj je običaj rođendansku tortu oblikovati u dječaka, kagemand, ili djevojčicu, kagekone, i zatim šareno ukrasiti dekoracijama od marcipana, gumenih bombona, čokolade i danskim zastavicama. Nakon puhanja svjećica, slavljenik/ca uz pomoć roditelja ceremonijalno „dekapitira“ tortu, a ostatak uzvanika časti tijelom kolača.

poklon za rodendan 4
Photo: Pexels

Argentinci će vas za rođendan počastiti slasnim Sandwiches de Miga. Posebnu tanku vrstu kruha pune mesom, jajima, sirom, rajčicama, zelenom paprikom, tunom, zelenom salatom i  maslacem. Mljac!

Nepalci često za proslave rođendana jedu šareni rižin jogurt, a slavljeniku/ci malo se jogurta utrlja i na čelo kao blagoslov za dug život, zdravlje i sreću. Nizozemci više od torti vole pite s voćnim punjenjem, Čileanci torte od ananasa ili torte od tisuću slojeva, a u Južnoj Koreji torta nije ni do koljena slasnoj rođendanskoj juhi od morskih algi.

Mi bi radije tortu, a vi? 😉

Samo vaša rođendanska tradicija

Tradicije i običaji zapravo su snažne uspomene kojima se radujemo uvijek iznova. Slatko iščekivanje, simpatične navike, zgodne nagrade i zajednički trenuci koji ih čine posebnima. Nikad nije kasno započeti svoju. A rođendani su idealna prilika!

Evo nekoliko zabavnih i jednostavnih ideja za vlastite rođendanske tradicije:

 • Svake se godine za rođendan fotkajte na istom mjestu u istom društvu, možda čak i u sličnoj odjeći. Možete ubaciti i balon, tablu ili nešto slično s brojem godina. Ovu tradiciju možete započeti sa svojom djecom ili se zabaviti u odrasloj dobi.

 • Za svoj rođendan zasadite biljku u vrtu, posudi, možda i drvo u dvorištu ili na mjestima gdje su takve akcije moguće. Veliko je zadovoljstvo rasti uz prirodu i napraviti nešto dobro za planet. Nije li super ostaviti svoju malu šumu u nasljedstvo?

poklon za rodendan 5
Photo: Pexels
 • Organizirajte rođendansku potragu za poklonom. Sakrijte darove po kući ili vani, možda čak i na mjestu proslave rođendana. Smislite šašave zagonetke i tragove koji će slavljenika/cu voditi do poklona. Ili ako ste vi slavljenik/ca, potragom iznenadite, zaposlite i zabavite svoje goste te im darujte neke zgodne sitnice. Mala sitnica pažnje svakoga će razveseliti, već i lijepa skrivena porukica bit će dovoljna za dobro raspoloženje.

 • Malim dnevnim darovima tjedan dana prije rođendana isplanirajte odbrojavanje do velikog dana i glavnog iznenađenja. Darovi ne moraju biti skupi. Možete ih izraditi ili osmisliti. Npr. balon pred vratima jedan dan, čestitka pod jastukom drugi, naručena pjesma na radiju treći, najdraži ručak ili desert četvrti i sl.

 • Napišite pismo svom budućem sebi. Ohrabrite se, nasmijte, zaželite si nešto lijepo, otvoreno pišite o svojim sadašnjim osjećajima i dopustite si maštati o budućnosti. Pismo zatvorite u kovertu i zamolite nekog da vam ga pošalje za neki budući rođendan. Ili napišite pismo sebi svake godine za svoj rođendan i čuvajte ih u posebnoj kutiji do nekog željenog rođendana kad će te ih biti spremni otvoriti sve. Za one malo modernije, umjesto pisma, svaki rođendan snimite budućem sebi video poruku i čuvajte ih u posebnom folderu!

poklon za rodendan 5 1
Photo: Pexels
 • Provedite rođendan na nekom posebnom mjestu. Kampirajući u šatorima, planinareći, odlaskom na vikend na moru, u omiljeni restoran, na kuglanje ili se svake godine upustite u neku odvažnu avanturu radeći stvari koje još nikad niste i koje vas izvlače iz vaše zone komfora. Skakanje s padobranom, quad safari, drastična promjena frizure, kušanje novog jela, tečaj slikanja, humanitarna utrka ili sl., samo su neke od ideja. Pomaknite svoje granice!

 • Personalizirajte svoje poklone! Nema ništa ljepše nego darove učiniti osobnima i dodati im dozu kreativnosti i vašeg karaktera. Obećajte sami sebi da ćete svoje najbliže od sad za njihove rođendane iznenaditi originalnim i personaliziranim poklonima. A jedna od odličnih ideja je rođendanski multimedijalni foto book kojeg kreirate sami prema vašoj viziji i želji. Čak si obećajte da ćete sami sebe svaki rođendan nagraditi novim Brzdej Book-om u kojem ćete sačuvati sve uspomene na godinu iza vas. Kakva će to fora kolekcija sretnih trenutaka biti za par godina!

magical book lab foto knjiga knjiga uspomena baby book poklon za bebu poklon za krstenje
Photo: Magical Book Lab arhiva

Ako vam zatreba prijedlog, savjet ili pomoć, tu smo za vas. Javite nam se slobodno s vašim idejama. Mi ćemo vam pomoći odabrati dizajn korica vašeg foto book-a i urediti posvete, raspored fotografija, dodati QR kodove uz pomoć kojih je moguće listanjem albuma oživjeti čak i video zapise. Upustite se u svoje rođendanske avanture i stvorite tradicije po vašem guštu! Uživajte svake godine u svojim roćkasima sve više i više! Rođendan je vaš dan!

Sve o izradi unikatnih rođendanskih darova poput personaliziranih foto knjiga naći ćete OVDJE. Čekamo vas! 🙂

0
  0
  Vaša košarica
  Vaša Košarica je praznaNatrag u trgovinu
   Calculate Shipping