Najbolji poklon za učiteljicu/a i originalno iznenađenje za vrtićke tete

Bliži se kraj još jedne školske godine. Skupljaju se ocjene, pišu ispiti, rade planovi za ljeto i nove početke koje donosi rujan. Za neke lipanj donosi opraštanje s razrednicima i vrtićkim tetama te korak u nove školske avanture. Oni koji će na jesen biti tek godinu stariji, sigurno već planiraju kako zahvaliti svojim profesorima/cama, učiteljima/cama jer su još jednu godinu uspješno izdržali zajedničke uspone i padove.

magical book lab personalizirani pokloni poklon uciteljici poklon za vrticku tetu
Photo: Pexels

U svakom slučaju, imamo jednu vrlo originalnu i odličnu ideju za poklon koji će sigurno oduševiti vaše nastavnike i odgajatelje. Prije nego vam ju odamo, htjeli smo s vama podijeliti nevjerojatne razlike u školovanju diljem svijeta.

Nisu sve škole iste

magical book lab personalizirani pokloni poklon uciteljici poklon za vrticku tetu 1
Photo: Pixabay

Razlike u obrazovnim sustavima nisu samo posljedica razlika u financijskim mogućnostima između zemalja. Škole diljem svijeta razlikuju se i u nekim temeljnim vrijednostima – broju sati za koje se smatra da učenici trebaju provesti u školi i učenju, te nastavnim programima i načinu na koje škole pripremaju djecu za život koji ih čeka.

Finski se obrazovni sustav smatra jednim od najuspješnijih na svijetu, a sve kreće od obrazovanja nastavnika gdje pedagoške vještine imaju najvažniju ulogu i nastavnici su izuzetno cijenjeni. Odmori traju 15 minuta, škola ne počinje prije 9 sati ujutro, domaćih zadaća je manje nego igdje u svijetu, standardiziranih testova nema, a naglasak na igru, odmor na svježem zraku i tjelesnu aktivnost prioritet. Nije mala stvar ni to da se djeca ocjenjuju na individualiziranoj osnovi, a važnost prosjeka ocjena 5,0 nitko i ne spominje.

magical book lab personalizirani pokloni poklon uciteljici poklon za vrticku tetu 2
Photo: Pixabay

Nasuprot tome, kineske javne škole iznimno vrednuju pamćenje i ponavljanju činjenica, za razliku od vještina kritičkog razmišljanja i kreativnosti kojima se ne pridaje toliki značaj. Neki smatraju da upravo učenje napamet omogućuje kineskim učenicima ostvarivanje vrlo visokih rezultata na međunarodnim razinama.

U Japanu, čini se, školski je sustav orijentiran na stvaranje dobrih građana, te na kvalitetu poučavanja umjesto kvantitetu. Možda su upravo zbog toga stanovnici Japana među najobrazovanijima na svijetu. Iako imaju vrlo malo stanki za odmor kako bi zadržali motiviranost, uče kako biti velikodušni, empatični i vrijedni, sami čiste učionice, restorane, čak i zahode, a smatraju se predanima ako im se dogodi da nakon napornog rada slučajno zadrijemaju na nastavi.

magical book lab personalizirani pokloni poklon uciteljici poklon za vrticku tetu 3
Photo: Pixabay

U Bangladešu geografska obilježja i česte poplave rezultirale su otvaranjem tzv. plutajućih škola na čamcima na solarnu energiju. Na taj način, učenicima se omogućila nesmetana nastava čak i za vrijeme monsuna, pristup internetu, čak i funkcija broda kao školskog autobusa.

Južnokorejskim učenicima nastava zna trajati čak i do 16 sati. Od 8 do 16 sati provedu u školi, zatim odlaze kući na ručak, te iza 18 sati najčešće još i u privatne škole radi intenzivnog ponavljanja školskog gradiva. Učenici strepe od ostvarivanja loših rezultata u školi koji će im onemogućiti upis na elitne fakultete jer obrazovanje ima ključnu ulogu u dobivanju dobrog posla, odabiru bračnog partnera, kao i položaju u društvu. Zato ih mnogo razmišlja o samoubojstvu kojim bi izbjegli ispite što se čini strašnom cijenom za nečije obrazovanje.

magical book lab personalizirani pokloni poklon uciteljici poklon za vrticku tetu 4
Photo: Pexels

Nizozemsko školstvo ima neobično pravilo da sva djeca školovanje započinju dan nakon svog 4. rođendana, makar on bio tijekom školske godine. Na taj način žele postići da svi učenici budu na istoj razvojnoj razini kada započnu svoje školovanje. Do 12. godine, prioritet je igra, nema domaćih zadaća i ispita, a djeca se stoga ne boje loših rezultata, konkurencije i škole.

I za kraj, primjer iz Norveške gdje se proslava mature slavi tri tjedna. Tzv. Russfeiring odvija se neposredno prije završnih ispita, a norveški učenici najčešće iznajmljuju kombi, autobus ili auto, uređuju ga i zatim voze diljem zemlje i luduju danima uz puno alkohola, bizarnih izazova i neprestanih tuluma. Kako nakon toga uopće polože maturu? 

magical book lab personalizirani pokloni poklon uciteljici poklon za vrticku tetu 6
Photo: Pixabay

Jedinstvene i originalne škole

 • Jeste li znali da postoji škola za vještice u Salemu (Essex, Massachusetts) koja svoje učenike podučava magiji i vještičarenju. A moguće ju je pohađati čak i online!
 • U San Pablu na Filipinima, postoji škola izgrađena od blokova recikliranih boca koje su im poslužile kao građevinski materijal. A također na Filipinima možete upisati i akademiju za sirene u kojoj učite kako plivati s repom i uživati u podvodnom svijetu.
 • Iako trenutno ne radi, osnovna škola Dongzhong Mid-Cave u selu Mao, okrug Ziyun u Kini doslovno je bila smještena unutar prave špilje.
 • Škola Trabajo Ya u Španjolskoj Valenciji jedinstvena je zahvaljujući tečaju kojeg nudi za profesionalno „školovanje za najstariji zanat na svijetu“ uz maksimalnu diskreciju.
 • Gupton-Jones College of Funeral Service, koledž je za studente koji žele imati karijeru u pogrebnom poslu. Uče se npr. uobičajeni predmeti kao matematika i povijest, ali i vrlo specifični predmeti koji studentima pomažu naučiti posvetiti svoje živote pomaganju drugima nositi se s jednom od najtežih stvari, smrću voljene osobe.
 • U Berlinu postoji nevjerojatna Erika Mann osnovna škola koju su uz studente arhitekture dizajnirala upravo djeca.
 • A u Brooklyn Free School učenici ne dobivaju ocjene, nemaju domaće zadaće, ne
  polažu testove,
  pa čak ni ne moraju ići na nastavu. Osim ako ne žele.

magical book lab personalizirani pokloni poklon uciteljici poklon za vrticku tetu 7
Photo: Pexels

Najbolji poklon za odgajatelje, učitelje i profesore

Školovanje se nekad čini teškim. Možda kod nas i nije idealno posloženo i najbolje organizirano. I naravno da uvijek može biti bolje. Ali nema sumnje da su odgajatelji, učitelji i profesori važan dio života djece i s njima stvaraju uspomene koje im ostaju za cijeli život. Zajednički dijele i dobre i loše trenutke koji kasnije postaju vrijednosti i vještine s kojima odrastaju. Njihov su oslonac, uzor, prijatelji, podrška, rame za tješenje, osobe koje ih često izvrsno poznaju i uvijek se trude izvući maksimum iz njih.

Kako im na tome zahvaliti? Poklonite im sjećanje na vas.

Školarci, budite ove godine kreativni, posebni i iskreni i izradite personaliziranu foto knjigu uspomena neprocjenjive vrijednosti. Ukrasite ju koricama s originalnim natpisom, odaberite fotografije koje vas vežu, ispišite svoje osobne poruke, ubacite crteže i citate, čak i video poruke! A onda se prepustite toplom osjećaju kada vaš učitelj/ica, profesor/ica otvore svoju jedinstveni poklon uspomena.

poklon za uciteljicu poklon za vrticku tetu personalizirani pokloni foto knjiga magical book lab 1280
Photo: Magical Book Lab

Roditelji, za zahvalu dragim tetama u vrtiću odaberite prazan album s personaliziranim baršunastim koricama i u njega ubacite dječje crteže i fotografije.

Magical Book Lab 1 FOTO HARMONIKE 1280
Photo: Magical Book Lab

Za sav njihov marljiv odgajateljski trud, izradite im personalizirani Rokovnik ili ClockME Planer kao idealan spoj uspomena na vaš razred ili grupu koji će ih pratiti u novim nastavnim avanturama.

E5N 8535 1280 1
Photo: Magical Book Lab

Tražite li savršen poklon za nastavnike koji su bili tu za vas, javite nam se. Napravit ćemo sve da zajednički kreiramo poklon koji je originalan i poseban, samo vaš i zauvijek će im ostati u sjećanju. Vaši odgajatelji, učitelji i profesori uče vaš um, ali i vaša srca. Poklonite i vi njima djelić svojih srca u personaliziranom daru koji priča samo vašu priču. 

Bit će nam velika čast pomoći vam u poklanjanju uspomena i sretnih trenutaka onima koji nam pomažu rasti u velike ljude. Naše prijedloge personaliziranih poklona pogledajte ovdje.

0
  0
  Vaša košarica
  Vaša Košarica je praznaNatrag u trgovinu
   Calculate Shipping