Prvi Ples na Vašem Vjenčanju

Neka bude među najljepšim uspomenama!

Prvi ples tradicionalno je trenutak kojim se kao novopečeni mladenci prvi puta predstavljate svojim najbližima kao bračni par. Trenutak je to koji željno iščekuje vaša rodbina, pomno motre vaši prijatelji i obazrivo bodre vaši kumovi. A vi? Čekate li taj trenutak opušteni i vješto uvježbani ili strepite znojnih dlanova od same pomisli kako će tih par minuta svi pogledi biti upereni u svaki vaš pokret?

vjencanje prvi ples
Izvor: Pixabay

Kako je sve počelo?

Tradicija prvog plesa svoje početke vuče još iz 17. stoljeća kada su se održavali svečani balovi. Na njima bi čast otvaranja bala pripala počasnom gostu, obično osobi s najvišim društvenim položajem, kojeg su ponosno predstavili i na ples pozvali domaćini bala.

Prilikom balova kao važnih društvenih okupljanja ili čak posebno organiziranih debitantskih balova, prvi ples nekad bi pripao i mladoj dami u znak njezinog prvog pojavljivanja u društvu.

vjencanje prvi ples 1
Izvor: Pixabay

Nakon Prvog svjetskog rata, Europom i SAD-om počela se razvijati ideja da mladenci sami otplešu svoj prvi ples. Isprva to nije bila obaveza niti neka posebna izvedba. S razvojem društva, plesne dvorane postajale su sve popularnije, a i ples je postajao društvena vještina, prilika za pokazivanje i sve prihvaćeniji oblik zabave. Popularnosti plesa doprinijela je i televizija, te slavne osobe koje su sve češće odabirale čin prvog plesa za svoja vjenčanja.

vjencanje prvi ples 2
Izvor: Pixabay

7 savjeta za planiranje prvog plesa

A danas? Bez obzira planirate li modernu ili tradicionalniju vjenčanu proslavu, kad-tad na red dolazi i planiranje vašeg prvog plesa. Nevažno jeste li vješti plesači ili smatrate da za ples imate dvije lijeve noge, prvi je ples moguće pretvoriti u nezaboravne trenutke i zabavu koja će postaviti „ton“ cijele vaše svadbene večere.

S vama dijelimo nekoliko stvari na koje nije loše pripaziti prilikom planiranja prvog plesa:

 • Znate li veličinu i vrstu svog plesnog podija? U obzir uzmite stolove, stolice, stupove i sl., a obratite pažnju i na plesnu podlogu, njezinu skliskost, te slaže li se s cipelama koje ste odabrali. Prilagodite i osvjetljenje – neka radi u vašu korist.
vjencanje prvi ples 3
Izvor: Pexels
 • Istražite različite plesne stilove i koji od njih najbolje opisuje vas i vašeg partnera? Ako imate određenu pjesmu na koju plešete, isprobajte odgovara li vaš ples ritmu i tempu pjesme?
 • Vašem plesnu ritmu treba odgovarati i vaša odjeća. Neke vjenčanice svojim izgledom ostavljaju sve bez daha, ali u njima izvesti zahtjevnije plesne korake i nije najlakša stvar. Jednako tako, mladoženja u uskom sakou i brojni pokreti rukama mogli bi loše završiti po šavove sakoa.
vjencanje prvi ples 4
Izvor: Pixabay
 • U idealnom slučaju svadbeni ples bi trebao trajati između 1:30 i 3:00 minute. U prekratkom plesu možda nećete pokazati sve svoje vještine, a u predugom možda izgubite pažnju publike. Kako se ono kaže – treba stati kad je najbolje.
 • Razmislite o tome tko će vas i kako najaviti. Ako tu ulogu prepustite bendu, popričajte s njima o tome kako bi htjeli da to učine. Otkačeno, ozbiljno, romantično, svečano, kraće, duže… neka bude baš onako kako vi želite.
 • Ako vašu pjesmu za prvi ples izvodi bend, možda ju možete poslušati ranije. Svaki izvođač ima neki svoji stil i interpretaciju pjesme. Ako pak pjesmu pušta DJ ili ju puštate kao snimku, provjerite da snimka naglo ne završava, dobre je kvalitete i polako se stapa s nastavkom plesa za roditelje i kumove.
 • Prema savjetima nekih plesnih instruktora, želite li pripremiti posebnu koreografiju kojom ćete iznenaditi svoje goste, ovisno o njezinoj težini i vašem prethodnom iskustvu, možda ćete morati odvojiti i 2 do 4 mjeseca vježbanja po otprilike 2 sata tjedno. Optimalno se radi o 5 do 10 sati poduke tj. mjesec do mjesec i pol dana prije vjenčanja da svladate osnove plesa i zasjate na plesnom podiju.
vjencanje prvi ples 5
Izvor: Pixabay

Kako se prvi plesovi plešu diljem svijeta

 • Rijetko koja zemlja shvaća prvi ples mladenaca tako ozbiljno kao Libanon. Libanonski Zaffe glamurozan je ulazak mladenke i mladoženje i njihov pozdravni ples pri kojem ih okružuju bubnjari, glazbenici i profesionalni zaffe plesači. Nerijetko im se na podiju pridružuju i trbušne plesačice, sve je vrlo glasno, gosti su na nogama, plješću i na kraju par obasipaju blagoslovima i laticama cvijeća, a zatim se pridružuju plesu i zabavi do dugo u noć.
 • Ceilidh je jedan od najpopularnijih tradicionalnih plesova u Škotskoj i Irskoj koji se često odabire i kao prvi ples. Važno je da ceilidh bude zabavan, a vole ga i oni koji strepe od pogrešnih koraka tijekom prvog plesa jer ga nije potrebno znati unaprijed i ne stavlja mladence u centar pažnje. Potreban je samo dobar „vođa“ plesa koji objašnjava slijed plesnih pokreta, dobar ceilidh bend, veseli uzvanici i velika doza opuštenosti i smijeha.
vjencanje prvi ples 6
Izvor: Pixabay
 • Ples je glavna značajka i židovskih vjenčanja. Hora ili tradicionalni ples novo vjenčanog para na stolicama poznat je diljem svijeta. Mladenci se podižu u zrak, sjedeći na stolicama, dok njihova obitelj i prijatelji plešu oko njih. Rupčić koji mladenci pritom drže u rukama simbol je njihove povezanosti i nove zajednice.
 • Afroamerička vjenčanja imaju tradiciju koja se zove Preskakanje metle koja simbolizira novi početak, briše prošlost i predstavlja prvi korak mladenaca u zajednički život. Nakon izricanja bračnih zavjeta, oni „skaču“ u novi život, ostavljajući stari iza sebe. Vjeruje se da je ovaj običaj potekao s američkog Juga, kada nisu bila dopuštena vjenčanja robova i koji su skakanje preko metle uveli kao neku vrstu alternativne vjenčane ceremonije. Tradicija se zadržala sve do danas, kada mladenke čak i ukrašavaju metle svilenim vrpcama, čipkom i cvijećem.
vjencanje prvi ples 7
Izvor: Pexels

Posvuda je poznat i Money Dance čije se varijacije mogu vidjeti na svadbama u npr. Poljskoj, Grčkoj, Meksiku, Kubi, Fidžiju i Nigeriji. Novac prilikom ovog plesa simbol je ljubavi i sreće koje gosti žele mladencima, te im na taj način pomažu započeti zajedničko putovanje. U nekim zemljama gosti novac pričvršćuju na odjeću mladenaca, obasipaju ih novcem, skupljaju novac u svadbenu pregaču, od novca rade girlande i krune, stavljaju novac u mladenkinu cipelu… i sve to uz neizostavni ples, pjesmu i veselje.

vjencanje prvi ples 8
Izvor: Pixabay

U kojem god se kutku svijeta nalazili, prvi ples mladenaca svakako je jedan od posebnijih i očekivanijih trenutaka svadbene svečanosti. Zato i ne čudi da su prvi plesovi postali pravi performansi i točke iznenađenja kakvih se ne bi posramile ni mnoge slavne zvijezde.

Ne zaboravite…

Prvi ples treba biti ležeran i zabavan. Ako u tom trenutku jednostavno zaboravite na to da ste u centru pažnje i samo se prepustite zagrljaju voljene osobe, ne možete pogriješiti. Ako i pogriješite, nasmijte se na svoj račun, bit će to samo vaša nezaboravna uspomena.

vjencanje prvi ples 9
Izvor: Pixabay

Isplanirajte svoju posebnu plesnu figuru i dogovorite s fotografom da ju uhvati kamerom. Tako ćete zauvijek sačuvati svoj najbolji plesni trenutak, bez obzira da li mu je prethodio i pokoji nespretni plesni trenutak. Ubacite specijalni efekt poput dima. Na fotografijama će izgledati odlično, a nesigurne plesne korake skriva još i bolje.

vjencanje prvi ples 10
Izvor: Pexels

Imajte na umu da se radi o samo par minuta vašeg najljepšeg dana i da nitko osim vas ne zna što ste isplanirali. Bojite li se da sve neće ići po planu, dogovorite s bendom tajni znak da ranije pozovu kumove i roditelje na plesni podij.

A kad jednom uplešete u svoj brak, ništa vas više neće moći zaustaviti. Usudite se biti drugačiji i samo svoji. Ipak je to vaš dan i svi su gosti tu kako bi vas podržali i veselili se s vama. Napunite svoj album fotografijama. Svaki trenutak vašeg vjenčanja, posebna je uspomena.

Mi ćemo vam pomoći da ih sačuvate, kako biste ih mogli oživjeti kad god poželite.

magical book lab foto knjiga knjiga uspomena guest book wedding book travel book 3
Izvor: Magical Book Lab

Provjerite ponudu naših personaliziranih foto knjiga i albuma koji će ispričati samo vašu priču. Za prvi ples sačuvajte posebne stranice!

OTKRIJ NAŠU PONUDU PERSONALIZIRANIH POKLONA ZA VJENČANJE

p.s. Znate li da u svom personaliziranom Wedding Booku možete sačuvati čak i cijeli video svog prvog plesa, pogledati ga i prisjetiti ga se kad god budete listali fotografije svog vjenčanja?

p.s.s. A ako vam zatreba pomoć pri planiranju, personalizirani Wedding Planner idealan je pomagač!

Sretno u vašem danu i ne zaboravite uživati!

S ljubavlju,

Daria

0
  0
  Vaša košarica
  Vaša Košarica je praznaNatrag u trgovinu
   Calculate Shipping