Zanimljivosti o Valentinovu

Bliži nam se najzaljubljeniji dan u godini.

Možda ga volite, možda ne. I iako se slažemo da ljubav treba slaviti i cijeniti i čuvati svaki dan, zašto ljubav ne bi imala svoj poseban dan?

Ne mora to biti dan kad moramo pokleknuti komercijalnim klišejima, a može biti simpatičan podsjetnik za one koji ju uzimaju zdravo za gotovo.

balloon 991680 1280 FOTO HARMONIKE 1280
Photo by Pixabay

Ljubav je oduvijek pokretač svijeta

Najstarija ljubavna pjesma upisana je na glinenu pločicu još u doba Sumerana.

Kako bi sanjale svog budućeg supruga, u srednjem su vijeku djevojke jele bizarna jela (poput pečenog ježa). Najstariju čestitku za Valentinovo napisao je francuski vojvoda Karlo Orleanski svojoj supruzi dok je bio u zatočeništvu u Engleskoj. A tijekom 19. stoljeća, liječnici su nesretno zaljubljenima savjetovali da tugu ublaže čokoladom.

Najveličanstvenijim ljubavnim poklonom smatra se Taj Mahal u Indiji, simbol vječne ljubavi, kojeg je sagradio vladar Shahjahan u sjećanje na svoju preminulu suprugu koja je umrla pri porodu.

Čak i u Hrvatskoj još odavno u Međimurju postoji narodni običaj da se na dan Sv. Valentina djeci ostave peciva u obliku ptica u dvorištu jer se baš na Valentinovo “ftičeki ženiju”.

bird 2590901 1920 FOTO HARMONIKE 1280
Photo by Pixabay

Voljeti se može na tisuću načina

 • Skandinavci na Valentinovo slave Dan prijatelja i svojim prijateljima pišu čestitke s najljepšim željama.
 • Za Nijemce je upravo praščić simbol sreće i požude koji se poklanja voljenoj osobi. Osim toga, djevojke na Valentinovo sade luk i pored svakog stave ime dječaka te vjeruju da će se udati za onog čiji luk prvi nikne.
 • Slobodne žene iz Singapura i Malezije svoje brojeve telefona ispisuju na narančama i bacaju u rijeke i jezera, da bi ih potom muškarci pronašli i pojeli.
 • U Japanu glavnu ulogu u darivanju imaju žene koje svojim muškim odabranicima daruju čokolade. Za točno mjesec dana, 14. ožujka na tzv. Bijeli Dan, muškarci uzvraćaju poklanjanjem bijele čokolade, nakita ili bijelog rublja, te se očekuje da muškarčev poklon bude bar tri puta vredniji.
 • A Danci šalju anonimne šaljive ljubavne pjesme i svoje ime skrivaju u stihovima.

valentine 3109106 1920 FOTO HARMONIKE 1280
Photo by Pixabay

Roses are red…

Svake godine širom svijeta na Valentinovo pokloni se oko 50 milijuna ruža.

Crvena ruža bila je omiljeno cvijeće rimske božice ljubavi Venere, grčke Afrodite i znači ljubav.

Žuta ruža simbolizira prijateljstvo, a ružičasta simpatiju.

Ako želite biti originalniji, svoje divljenje možete pokazati crvenim karanfilom, a ljubav još i crvenom krizantemom.

Jaglac je znak mlade ljubavi, a bijeli karanfil iskrene ljubavi i sreće. Orhideja simbolizira rijetku i nježnu ljepotu.

nature 1790142 1920 FOTO HARMONIKE 1280
Photo by Pixabay

Vječna ljubav

Sveti Valentin smatra se zaštitnikom skladnog braka, zaljubljenih, zaručnika i mladeži.

Zato ne čudi što se baš na Valentinovo dogodi više od 200 000 prosidbi. Za Filipince je upravo Dan zaljubljenih dan za masovna vjenčanja. A 2001. godine čak 34 para odlučilo je svoje bračne zavjete izreći 10 metara pod morem na jugu Tajlanda.

Stari Egipćani vjerovali su da ljubavna veza prolazi kroz četvrti prst lijeve ruke i vodi ravno do srca, zbog čega se vjenčani prsten nosi upravo na tom prstu.

14. veljače 2013. godine, jedan Tajlandski par postavio je rekord za najduži poljubac. Poljubac je bez prekida trajao više od 58 sati!

Dok je 2014. godine, također na Valentinovo, održan i maraton grljenja na Tajlandu u kojem je sudjelovalo 26 parova koji su se grlili 26 sati, 26 minuta i 26 sekundi.

people 2597454 1920 FOTO HARMONIKE 1280
Photo by Pixabay

Recept za ljubav

Da ljubav ide kroz želudac potvrđuje i brojka od više od 30 milijuna prodanih bombonijera u obliku srca za vrijeme Valentinova svake godine. No nije svuda jedino čokolada dar ljubavi.

U Japanu čokoladu vole na nešto drugačiji način – začinjenu hrskavim insektima, dok se na „ljubavnim“jelovnicima nađu i karamelizirani crvi s bademima i kokteli s brusnicama i vodenim kukcima.

U dijelovima Brazila ljubavnom se juhom smatra juha od piranje.

U Sjevernoj Koreji doručak zaljubljenih uključuje omlet u obliku srca, a na jugozapadu Kine žene kuhaju šarene delicije od riže za svoje udvarače. Ako se uz rižu nađu i dva štapića, to znači ljubav. Češanj češnjaka naprotiv znači da je romansi kraj i prije nego je započela.

valentines day 3984155 1920 FOTO HARMONIKE 1280
Photo by Pixabay

Hrabro putem ljubavi

Svijet je baš zbog ljubavi još čudesnije mjesto.

Zato vam savjetujemo da se u iskazivanju osjećaja ne ustručavate biti svoji i posebni. Odaberite svoj način i budite hrabri i iskreni. Čak i mali znak pažnje, zagrljaj, poruka ili osmijeh, za nekog drugog je velika stvar.

Podsjetite prijatelje, članove obitelji i partnere na to koliko vam znače i koliko ste sretni što ih imate. Dopustite ljubavi da vam ispuni srce.

Na dan ljubavi i svaki dan.

magical book lab foto knjiga personalizirani pokloni knjiga uspomena foto pokloni 3 1280
Photo: Magical Book Lab

A za posebne darove koje sigurno osvajaju srca slobodno se javite nama.

Naš je Love Book poput formule za sretnu ljubav 😉

0
  0
  Vaša košarica
  Vaša Košarica je praznaNatrag u trgovinu
   Calculate Shipping