Naši prvi koraci i kako dobiti potporu za samozapošljavanje

Često nas u intervjuima pitaju kako smo se odlučili na taj neobičan korak u nepoznato, korak u poduzetništvo.

Suočena s istekom ugovora o radu na trenutnom radnom mjestu, naša Daria je početkom 2017. godine krenula u istraživanje dostupnih potpora za pokretanje vlastitog poslovanja.

Osim mnogih banaka koje su nudile povoljne kredite, isplivala je na vidjelo i potpora za samozapošljavanje koju nudi Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Ovdje kreće cijela naša čarobna priča. Apliciranje za potporu, izrada troškovnika i poslovnog plana, isplata novčanih sredstava, traženje stalnih suradnika, sklopljene prve velike suradnje, a zatim i plasiranje proizvoda na tržište.

samozaposljavanje FOTO HARMONIKE 1280

Međutim dosta o nama.

U ovome blogu bi Vam voljeli približiti ideju o samozapošljavanju i ukratko ispričati uvjete za apliciranje na istu.

Ako možda i Vi sada razmišljate o tome, baš kao što smo i mi nekad, ne tako davno. Možda Vam je dosta nezaposlenosti, različitih profila poslodavaca, rada vikendom i praznicima, nemogućnosti uzimanja bolovanja za bolesno dijete ili badnjaka provedenog na radnome mjestu dok umjesto Vas baka doma peče kolače i uređuje stan za blagdane.

Pa, lupimo šakom o stol i krenimo redom.

samozaposljavanje 2 FOTO HARMONIKE 1280

Uvjeti za apliciranje na potporu

Uvjeti uzimanja potpore su sve pogodniji iz godine u godinu, tako da u tekućoj 2019. godini potpora iznosi čak 55.000 kn ili 70.000 kn u slučaju da se ista kombinira sa stručnim osposobljavanjem za rad.

Ukoliko se dvije osobe udružuju unutar obrta ili slobodne profesije, potpora iznosi 110.000 kn. Za udruživanje u trgovačka društva (do četiri osobe) iznosi do 220.000 kn, dok za udruživanje u zadruge (za pet osoba) potpora ide do 275.000 kn.

Zvuči dobro? Idemo još malo dalje.

samozaposljavanje 4 FOTO HARMONIKE 1280

Kako bi mogli aplicirati za navedenu potporu, morate biti prijavljeni na Zavodu za zapošljavanje kao nezaposlena osoba (nije važno koliko dugo).

Nakon što tetama na šalteru izrazite svoje želje o prijavi za samozapošljavanje, usmjerit će Vas na radionicu koja traje nekoliko sati i gdje ćete moći postaviti sva pitanja i dobiti odgovore na razne nedoumice. Stručno rečeno, proći ćete aktivnosti savjetovanja za samozapošljavanje u nadležnom regionalnom/područnom uredu.

Preživjeli smo taj dio? U redu, sada slijedi malo dosadne papirologije.

samozaposljavanje 1 FOTO HARMONIKE 1280

Poslovni plan i izrada troškovnika

Morati ćete napisati poslovni plan po unaprijed definiranom obrascu gdje je vidljivo kako je poslovna ideja održiva. U sklopu poslovnog plana nalazi se i troškovnik u koji ćete uvrstiti sve stavke koje planirate kupiti novcima od potpore. HZZ propisuje što smijete ili ne smijete kupiti, pa dolazimo do prihvatljivih i neprihvatljivih troškova. Mijenjanju se iz godine u godinu, a popis aktualnih pogledajte ovdje.

Ukoliko Vaš poslovni subjekt neće od osnivanja biti u sustavu pdv-a, tada Vam je pdv prihvatljiv trošak i moći ćete ga iskazati u troškovniku. Recimo ako kupujete stroj za obavljanje djelatnosti u vrijednosti od 20.000 kn + 5.000 kn pdv, u troškovniku možete iskazati sveukupan iznos od 25.000 kn i HZZ će cijeli iznos priznati kao prihvatljiv trošak.

Ako recimo otvarate d.o.o. i odmah u početku krećete u sustav pdv-a pošto ste procijenili kako je to bolje za Vaše poslovanje, tada Vam navedeni trošak nije priznat i neće biti prihvatljiv prilikom izrade troškovnika. U tom slučaju za kupnju stroja za obavljanje djelatnosti u vrijednosti od 20.000 kn + 5.000 kn pdv, u troškovniku možete iskazati iznos od 20.000 kn bez pdv-a.

Prošli smo najgori dio. Sada još slijedi nekoliko Izjava koje ste dužni ispuniti i spremni ste za predaju zahtjeva za samozapošljavanje!

Čestitamo!

samozaposljavanje 5 FOTO HARMONIKE 1280

Ugovorne obveze

Čujemo mnogo skeptičnih misli vezanih za zadržavanje novčane potpore.

Ugovor s HZZ-om traje godinu dana i u tom periodu morate biti samozaposleni na puno radno vrijeme, bez statusnih promjena (doregistracija djelatnosti, promjena iz obrta u d.o.o. i slično).

Također, potrebno je ispoštovati ugovorne obveze u trajanju od godine dana.

Recimo, doprinosi moraju biti plaćeni do 15.-og u tekućem mjesecu za prethodni mjesec. Također sva novčana sredstva trebaju biti utrošena u skladu s troškovnikom. Recimo, nije dozvoljena kupovina novog mobitela za privatne svrhe umjesto prikazanog troška za kupnju stroja koji Vam je potreban za obavljanje djelatnosti.

Međutim, moći ćete tražiti izmjene troškovnika sukladno potrebama poslovanja i mijenjati prvotno navedene stavke za neke druge stavke s popisa prihvatljivih troškova. Ukoliko zaključite kako Vam zapravo ne treba uredski printer, moći ćete pisati zahtjev za izmjenu troškovnika i umjesto printera kupiti recimo udobnu uredsku stolicu svemirskog dizajna 🙂

samozaposljavanje 3 FOTO HARMONIKE 1280

Ako putem zapnete u moru papirologije, preporučujemo da se javite simpatičnim djelatnicima Plavog ureda koji će imati odgovore na sva Vaša pitanja.

Ako ste iz Zagreba možete prisustvovati i njihovim zanimljivim besplatnim edukacijama.

Ovdje je i Start-up akademija u trajanju od 4 dana, za sve vas buduće kolege poduzetnike.

Savjet extra: Ne ispitujte o vezanim temama na raznim Facebook grupama i forumima. Potražite brojeve telefona nadležnih službi i ministarstva, podignite telefonsku slušalicu i ispitajte ih sve po redu što Vas zanima. Vrlo su ljubazni i rado će odgovoriti na sva pitanja (možda zvuči neobično, ali je istinito) 🙂

Što više reći, nego samo hrabro, odvažite se i SRETNO!

0
    0
    Vaša košarica
    Vaša Košarica je praznaNatrag u trgovinu
      Calculate Shipping