Naši prvi koraci i kako dobiti potporu za samozapošljavanje

Često nas u intervjuima pitaju kako smo se odlučili na taj neobičan korak u nepoznato, korak u poduzetništvo.

Suočena s istekom ugovora o radu na trenutnom radnom mjestu, naša Daria je početkom 2017. godine krenula u istraživanje dostupnih potpora za pokretanje vlastitog poslovanja.

Osim mnogih banaka koje su nudile povoljne kredite, isplivala je na vidjelo i potpora za samozapošljavanje koju nudi Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Ovdje kreće cijela naša čarobna priča. Apliciranje za potporu, izrada troškovnika i poslovnog plana, isplata novčanih sredstava, traženje stalnih suradnika, sklopljene prve velike suradnje, a zatim i plasiranje proizvoda na tržište.

samozaposljavanje FOTO HARMONIKE 1280
Naši prvi koraci i kako dobiti potporu za samozapošljavanje 7

Međutim dosta o nama.

U ovome blogu bi Vam voljeli približiti ideju o samozapošljavanju i ukratko ispričati uvjete za apliciranje na istu.

Ako možda i Vi sada razmišljate o tome, baš kao što smo i mi nekad, ne tako davno. Možda Vam je dosta nezaposlenosti, različitih profila poslodavaca, rada vikendom i praznicima, nemogućnosti uzimanja bolovanja za bolesno dijete ili badnjaka provedenog na radnome mjestu dok umjesto Vas baka doma peče kolače i uređuje stan za blagdane.

Pa, lupimo šakom o stol i krenimo redom.

samozaposljavanje 2 FOTO HARMONIKE 1280
Naši prvi koraci i kako dobiti potporu za samozapošljavanje 8

Uvjeti za apliciranje na potporu

Uvjeti uzimanja potpore su sve pogodniji iz godine u godinu, tako da u tekućoj 2019. godini potpora iznosi čak 55.000 kn ili 70.000 kn u slučaju da se ista kombinira sa stručnim osposobljavanjem za rad.

Ukoliko se dvije osobe udružuju unutar obrta ili slobodne profesije, potpora iznosi 110.000 kn. Za udruživanje u trgovačka društva (do četiri osobe) iznosi do 220.000 kn, dok za udruživanje u zadruge (za pet osoba) potpora ide do 275.000 kn.

Zvuči dobro? Idemo još malo dalje.

samozaposljavanje 4 FOTO HARMONIKE 1280
Naši prvi koraci i kako dobiti potporu za samozapošljavanje 9

Kako bi mogli aplicirati za navedenu potporu, morate biti prijavljeni na Zavodu za zapošljavanje kao nezaposlena osoba (nije važno koliko dugo).

Nakon što tetama na šalteru izrazite svoje želje o prijavi za samozapošljavanje, usmjerit će Vas na radionicu koja traje nekoliko sati i gdje ćete moći postaviti sva pitanja i dobiti odgovore na razne nedoumice. Stručno rečeno, proći ćete aktivnosti savjetovanja za samozapošljavanje u nadležnom regionalnom/područnom uredu.

Preživjeli smo taj dio? U redu, sada slijedi malo dosadne papirologije.

samozaposljavanje 1 FOTO HARMONIKE 1280
Naši prvi koraci i kako dobiti potporu za samozapošljavanje 10

Poslovni plan i izrada troškovnika

Morati ćete napisati poslovni plan po unaprijed definiranom obrascu gdje je vidljivo kako je poslovna ideja održiva. U sklopu poslovnog plana nalazi se i troškovnik u koji ćete uvrstiti sve stavke koje planirate kupiti novcima od potpore. HZZ propisuje što smijete ili ne smijete kupiti, pa dolazimo do prihvatljivih i neprihvatljivih troškova. Mijenjanju se iz godine u godinu, a popis aktualnih pogledajte ovdje.

Ukoliko Vaš poslovni subjekt neće od osnivanja biti u sustavu pdv-a, tada Vam je pdv prihvatljiv trošak i moći ćete ga iskazati u troškovniku. Recimo ako kupujete stroj za obavljanje djelatnosti u vrijednosti od 20.000 kn + 5.000 kn pdv, u troškovniku možete iskazati sveukupan iznos od 25.000 kn i HZZ će cijeli iznos priznati kao prihvatljiv trošak.

Ako recimo otvarate d.o.o. i odmah u početku krećete u sustav pdv-a pošto ste procijenili kako je to bolje za Vaše poslovanje, tada Vam navedeni trošak nije priznat i neće biti prihvatljiv prilikom izrade troškovnika. U tom slučaju za kupnju stroja za obavljanje djelatnosti u vrijednosti od 20.000 kn + 5.000 kn pdv, u troškovniku možete iskazati iznos od 20.000 kn bez pdv-a.

Prošli smo najgori dio. Sada još slijedi nekoliko Izjava koje ste dužni ispuniti i spremni ste za predaju zahtjeva za samozapošljavanje!

Čestitamo!

samozaposljavanje 5 FOTO HARMONIKE 1280
Naši prvi koraci i kako dobiti potporu za samozapošljavanje 11

Ugovorne obveze

Čujemo mnogo skeptičnih misli vezanih za zadržavanje novčane potpore.

Ugovor s HZZ-om traje godinu dana i u tom periodu morate biti samozaposleni na puno radno vrijeme, bez statusnih promjena (doregistracija djelatnosti, promjena iz obrta u d.o.o. i slično).

Također, potrebno je ispoštovati ugovorne obveze u trajanju od godine dana.

Recimo, doprinosi moraju biti plaćeni do 15.-og u tekućem mjesecu za prethodni mjesec. Također sva novčana sredstva trebaju biti utrošena u skladu s troškovnikom. Recimo, nije dozvoljena kupovina novog mobitela za privatne svrhe umjesto prikazanog troška za kupnju stroja koji Vam je potreban za obavljanje djelatnosti.

Međutim, moći ćete tražiti izmjene troškovnika sukladno potrebama poslovanja i mijenjati prvotno navedene stavke za neke druge stavke s popisa prihvatljivih troškova. Ukoliko zaključite kako Vam zapravo ne treba uredski printer, moći ćete pisati zahtjev za izmjenu troškovnika i umjesto printera kupiti recimo udobnu uredsku stolicu svemirskog dizajna 🙂

samozaposljavanje 3 FOTO HARMONIKE 1280
Naši prvi koraci i kako dobiti potporu za samozapošljavanje 12

Ako putem zapnete u moru papirologije, preporučujemo da se javite simpatičnim djelatnicima Plavog ureda koji će imati odgovore na sva Vaša pitanja.

Ako ste iz Zagreba možete prisustvovati i njihovim zanimljivim besplatnim edukacijama.

Ovdje je i Start-up akademija u trajanju od 4 dana, za sve vas buduće kolege poduzetnike.

Savjet extra: Ne ispitujte o vezanim temama na raznim Facebook grupama i forumima. Potražite brojeve telefona nadležnih službi i ministarstva, podignite telefonsku slušalicu i ispitajte ih sve po redu što Vas zanima. Vrlo su ljubazni i rado će odgovoriti na sva pitanja (možda zvuči neobično, ali je istinito) 🙂

Što više reći, nego samo hrabro, odvažite se i SRETNO!

Ako se ne snalalazite u narudžbi, javite nam se i mi ćemo vam pomoći!

X
0
    0
    Vaša košarica
    Vaša Košarica je praznaNatrag u trgovinu
      Calculate Shipping